Τρίτη

Τα αναψυκτικά τύπου cola μπορεί να κάνουν κακό στο σπέρμα


Οι άνδρες που πίνουν περίπου ένα τέταρτο ή περισσότερο αναψυκτικών τύπου cola καθημερινά, μπορεί να κάνουν κακό στο σπέρμα τους, σύμφωνα με δανέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων των συγκεκριμένων ανδρών είναι σχεδόν 30% χαμηλότερος από των ανδρών που δεν πίνουν τα συγκεκριμένα αναψυκτικά. Ενώ οι περισσότερες αναλογίες σπέρματος θα εξακολουθήσουν να θεωρούνται φυσιολογικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι άνδρες με λιγότερα σπερματοζωάρια γενικά έχουν υψηλότερο κίνδυνο να είναι υπογόνιμοι...



Όπως εξηγεί η Δρ Τίνα Κολντ Τζενσεν από το Rigshospitalet της Κοπεγχάγης «η σχέση είναι απίθανο να αποδοθεί στην καφεΐνη, επειδή ο καφές δεν έχει όμοια επίδραση, αν και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα. Αντίθετα, άλλα συστατικά στοιχεία των αναψυκτικών τύπου cola ή η ανθυγιεινή διατροφή ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.»

Κατά την ερευνήτρια, ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στην επίδραση της καφεΐνης στην αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Οι συμμετέχοντες είχαν θεωρηθεί πάντως γενικά επίλεκτη ομάδα, όπως οι υπογόνιμοι άνδρες, και τα αποτελέσματα έχουν χαρακτηριστεί αντικρουόμενα.

Επειδή πάντως σε πολλές δυτικές χώρες η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου cola που περιέχουν καφεΐνη έχει παρουσιάσει ραγδαία αύξηση την τελευταία δεκαετία, οι Δανοί ερευνητές μελέτησαν πως αυτά επιδρούν στην αναπαραγωγή υγεία.

Στο δείγμα συμμετείχαν περισσότεροι από 2.500 νεαροί άνδρες. Όσοι δεν έπιναν αναψυκτικά τύπου cola είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, κατά μέσο όρο 50 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου σπέρματος, και έτειναν να έχουν γενικά καλύτερο τρόπο ζωής.

Αντίθετα, οι 93 άνδρες που έπιναν περισσότερο από ένα λίτρο αναψυκτικού την ημέρα είχαν μόνο 35 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστό του λίτρου. Επίσης αυτοί έπιναν περισσότερα πρόχειρα γεύματα, και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Όταν μελετήθηκε η καφεΐνη από άλλες πηγές, όπως ο καφές και το τσάι, η μείωση στην ποιότητα του σπέρματος ήταν λιγότερο έκδηλη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το αναψυκτικό τύπου cola ή ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής ή και τα δύο ευθύνονται.

http://clopyandpaste.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: