Σάββατο

Σουηδοί εναντίων ευρώ


Κατά του ευρώ τάσσεται μεγάλη μερίδα των Σουηδών πολιτών όπως έδειξε δημοσκόπηση της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν την Παρασκευή (9/4) στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, το 55% των ερωτηθέντων είναι κατά του ευρώ και σε περίπτωση που γινόταν δημοψήφισμα θα υποστήριζαν την επιστροφή της κορώνας. Αντίθετα, υπέρ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος τάσσεται μόλις το 37%.
Αξίζει να σημειωθεί πως...


σε παρόμοια δημοσκόπηση πριν από έξι μήνες το ποσοστό εκείνων που δεν ήθελαν το ευρώ άγγιζε το 44% ενώ το 42% δήλωνε υπέρ του τωρινού νομίσματος, διαφορά η οποία όπως φάνηκε διευρύνθηκε στο πέρασμα του χρόνου.

"Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ισχυρή αλλαγή τάσης. Η διαφορά των 18 μονάδων μεταξύ του ναι και του όχι είναι η σημαντικότερη από το 2007 και το ποσοστό του "όχι" είναι το υψηλότερο από το 1997.

Οι Σουηδοί θυμούνται πολύ καλά τη δική μας οικονομική κρίση, τη δεκαετία του '90. Πολλές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε επισφαλή, δύσκολη θέση, η εμπιστοσύνη στο ευρώ πέφτει ", είπε χαρακτηριστικά ο Ρόμπερτ Μπέργκβιστ, οικονομολόγος της SEB για την οποία διεξήχθη η δημοσκόπηση από το ινστιτούτο Demoskop.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αρνητικοί απέναντι στο ευρώ είναι κυρίως νέοι ηλικίας 18-24 ετών οι οποίοι δεν έχουν σπουδάσει ιδιαίτερα. Αντίθετα, υπέρ τίθενται άτομα άνω των 50 ετών με υψηλό εισόδημα και πανεπιστημιακές σπουδές.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων το διάστημα 31 Μαρτίου-7 Απριλίου.

http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: